Præsident Obamas tale ved besøg i Berlin 19.06.13

Den amerikanske præsident, Barack Obama, vil skære antallet af atomsprænghoveder ned med yderligere en tredjedel, således at ”verden kan blive et mere sikkert sted at leve” . Obama kom med forslaget i sin tale i Berlin, hvor over 5.000 mennesker var samlet for at høre præsidentens visioner om fred og frihed.

Men forslaget blev det samme skudt ned at Rusland. Præsident Vladimir Putin understregede, at Rusland ikke uden videre vil gå ind i nye forhandlinger: Spørgsmålet om det amerikanske missilskjold skal også være en del af forhandlingerne, og de konventionelle våben skal inddrages i en samlet løsning, lød kommentarerne fra Moskva.

Selv om Rusland hurtigt afviste forslaget, vil der efter al sandsynlighed komme en mere konstruktiv reaktion fra russisk side, bedømmer flere sikkerhedspolitiske eksperter: De kalder udspillet for ”ambitiøst”, selv om det flugter med det, Obama lovede, da han tiltrådte som præsident.

Obamas visesikkerhedspolitiske rådgiver, Ben Rhodes, sagde, at Obama ville sende et vigtigt signal fra Brandenburger Tor om, at selv om nogle af problemerne, der var aktuelle før Murens fald, virker fjerne i dag, er det også vigtigt at gribe fat i dem. Atomnedrustning er en del af virkeligheden, selv om truslen om atomkrig ikke er så stor i dag, som den var under Den Kolde Krig.

Et symbol på Den Kolde Krig

Obama opfordrede til yderligere nedskæringer i antallet af atomsprænghovederne ud over det, der blev aftalt for tre år siden under de nye START-forhandlinger (Strategiske Våbennedrustningsforhandlinger).
Forhandlingerne er blevet et symbol på Den Kolde Krig, fordi START var et vigtigt element i at få Den Kolde Krig under kontrol. Obama underskrev de nye aftaler i april 2010 sammen med den daværende russiske præsident Dimitrij Medeved. Aftalen som blev godkendt af det amerikanske senat i 2011, begrænser antallet af sprænghoveder til 1.550 i USA og Rusland. Det er en to tredjedels reduktion i forhold til de gamle START-forhandlinger, der begrænsede antallet af sprænghoveder mellem det daværende Sovjetunionen og de vestlige lande.

Men Obama gik et skridt videre og opfordrede også til en nedskæring af de såkaldte ”taktiske” atomsprænghoveder. Disse befinder sig i Europa og har en kortere rækkevidde end de strategiske. Obama sagde, at han sammen med Europa vil gå i gang med at få rammerne for disse forhandlinger på plads så snart som muligt.

Obama har allerede luftet tanken for Putin under det netop afsluttede G8-topmøde, hvor han havde en hård diskussion med den russiske præsident om Syrien.
Iagttagere siger, at det er Obamas håb at kunne lave en større sikkerhedspolitisk aftale med Putin inden for kort tid. Aftalen vil blandt andre dreje sig om atomsprænghoveder, sikkerhed i Europa og en løsning for Syrien.

Skrevet af Kristian Mogensen, Berlingske Tidende, krmo@berlingske.dk

Bragt i Aarhus Stiftstidende, torsdag 20. juni 2013.

RELATED POST

Atomvåben: Katastrofale humanitære konsekvenser

Impleo FlipPage : 3911964 (impleoweb.no)

Forbud mod Atomvåben

Open Letter in Support of the2017 Treaty on the Prohibition of Nuclear WeaponsUnder embargo until 21 September 2020, 00:00 UTCThis…

50 år efter atomaftale tikker dommedagsuret stadig

For 50 år siden var Den Kolde Krig tæt på kogepunktet, og man havde i de foregående år flere gange…

Holger K. Nielsen: Verden er blevet mere usikker

Verden er blevet mere usikker med årene, blandt andet fordi irrationelle aktører såsom Nordkorea er bevæbnet med atomvåben. Det skaber…

  Danske Læger Mod Kernevåben