Nyheder om atomvåben

Atomvåben: Katastrofale humanitære konsekvenser

Impleo FlipPage : 3911964 Læs mere..

Forbud mod Atomvåben

Open Letter in Support of the2017 Treaty on the Prohibition of Nuclear WeaponsUnder embargo until 21 September 2020, 00:00 UTCThis open letter in support of the 2017 Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons hasbeen signed by 56 former Læs mere..

50 år efter atomaftale tikker dommedagsuret stadig

For 50 år siden var Den Kolde Krig tæt på kogepunktet, og man havde i de foregående år flere gange været på kanten af atomkrig. Alligevel lykkedes det for verdens ledende magter at forhandle en international traktat på plads, der havde til formål Læs mere..

Holger K. Nielsen: Verden er blevet mere usikker

Verden er blevet mere usikker med årene, blandt andet fordi irrationelle aktører såsom Nordkorea er bevæbnet med atomvåben. Det skaber en risiko for, at en tilfældighed kan udløse en krig, der i værste fald kan være verdens-omspændende, mener Læs mere..

Præsident Obamas tale ved besøg i Berlin 19.06.13

Den amerikanske præsident, Barack Obama, vil skære antallet af atomsprænghoveder ned med yderligere en tredjedel, således at ”verden kan blive et mere sikkert sted at leve” . Obama kom med forslaget i sin tale i Berlin, hvor over 5.000 mennesker Læs mere..

Avis: USA var tæt på ufattelig atombombe-ulykke i 1961

En hydrogenbombe, som var meget kraftigere end Hiroshima-bomben, eksploderede næsten i USA, skriver Guardian. USA var nær en grufuld katastrofe i 1961, da en atombombe fra det amerikanske luftvåben var tæt på at detonere i delstaten North Læs mere..

Skepsis over for atomagenturets Iran-rapport

”Iranerne er ikke interesserede i at have kernevåben, men de er interesserede i at have kapacitet til at fremstille dem. Og det er den klogeste strategi: Ikke at have bomben, men at lade andre tro, man har den”. Sådan formulerer den Læs mere..

START-traktaten er et lille skridt fremad

Med Senatets ratificering af en ny START-traktat med Rusland tog USA i går (22.12.10) et forsigtigt skridt i retning af at genoplive bestræbelserne på at nedruste strategiske kernevåben. ”Det afgørende er at få våbenkontrol tilbage på den politiske Læs mere..

Et skridt i den rigtige retning

Obama-regeringen har indvarslet et radikalt skift i USA’s atomvåbenstratergi og udelukker nu for første gang at gribe til brug af kernevåben for at gengælde angreb med biologiske eller kemiske våben eller store konventionelle styrker. Den nye Læs mere..

FN: Iran tættere på atomvåben, end vi tror

I en foruroligende ny advarsel siger FN’s atomagentur i Wien (IAEA) for første gang, at der er grund til at frygte, at Iran kan være på vej til at have atommissiler. Denne opdagelse, som er blevet lækket fra en rapport, der offentliggøres i næste Læs mere..

FN vedtager atomvåbennedrustning

I onsdags (23.09.09) fremlagde han sin udenrigspolitiske strategi og sit nye engagement i det globale samarbejde for hele FN-forsamlingen. I går, 24 timer senere, forsøgte præsident Obama så at sætte handling bag ordene ved selv at lede mødet i FN’s Læs mere..

Præsident Obama's tale i Prag, 5. april 2009

President Obama speech on Nuclear Disarmament, 5 April 2009 Prague, Czech Republic - President Obama delivered the following remarks, as prepared for delivery, at Hradcany Square in Prague on Sunday. "Thank you for this wonderful welcome. Læs mere..

Rusland og USA er enige om, at tiden er moden til nye nedrustningsaftaler

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at tiden er inde til at gøre fremskridt på nedrustningsfronten, efter at en ny aftale om at reducere strategiske våben mellem USA og Rusland er på vej. - For første gang siden afslutningen på Læs mere..

Symposium on Strengtening the Nuclear Non-proliferation Treaty

SYMPOSIUM ON STRENGTHENING THE NUCLEAR NONPROLIFERATION TREATY Christiansborg Palace, Copenhagen November 17, 2008 On 17 November 2008, a symposium on \Strengthening the Nuclear Non- Proliferation Treaty and the International Atomic Energy Læs mere..

Brev fra NATO-parlamentarikere til Den Amerikanske Kongress

Et åbent brev til den amerikanske kongres fra NATO-parlamentarikere. USA’s forpligtelser vedrørende Europas sikkerhed er noget, vi hilser velkommen og sætter pris på. For at bevare og styrke de bånd, som forener os, må vi bestræbe os på at Læs mere..

Nordkorea lover at skrotte atomanlæg

Nordkorea vil skrotte hele sit vigtigste atomanlæg. Til gengæld vil USA, Kina og andre lande levere olie og økonomisk hjælp til det lukkede land. Det er hovedpunkterne i den aftale, som forhandlere fra seks lande er blevet enige om. Ifølge Læs mere..

Farlige nye verden

Under den kolde krig blev verden ikke lagt i atombombernes ruiner, fordi både USA og Sovjetunionen lod sig skræmme at atomkrigens følger. Men i dag er besiddelse af atomvåben blevet trendy, og frygten for, at det i sidste ende vil medføre et atomart Læs mere..

SIPRI: Risikoen for atomkrig vokser

Mens verden har talt om slyngelstater, nordkoreanske prøvesprængninger og iranske centrifuger, er en langt mere realistisk atomfare diskret vokset frem fra en helt anden retning: Verdens fem anerkendte atommagter er nemlig alle enten i færd med Læs mere..

Gå ind i atomdialogen uden betingelser

Interview med Hans Blix ved Nathan Gardels, Global Viewpoint. Hvad er din holdning til den aftale, Nordkorea har indgået med USA, Rusland, Japan, Kina og Sydkorea om gradvis atomar afrustning af landet? - Den er naturlig vis ønskværdig og Læs mere..

Hemmelige planer om bombning af Irans underjordiske atomkraftsanlæg

Israel har hemmelige planer om at bruge atomvåben til at ødelægge Irans anlæg til at berige uran. Det skriver den britiske avis Sunday Times, som citerer kilder i det israelske militær for at to enheder fra det israelske luftvåben har trænet i at Læs mere..

30 års atomblokade ophæves (USA-Indien atomaftale)

Aftale om eksport af amerikanske atomreaktorer til Indien godkendt i Kongressen. Tilhængere taler om strategiske og økonomiske fordele, mens modstandere frygter våbenkapløb i Asien. USA håber med en ny aftale om eksport af civil atomteknologi og Læs mere..

Verden har ikke set den sidste atommagt (interview i forb. med Nordkoreas atomprøvesprængning)

På papiret ser det så enkelt ud. Hvis verden skal undgå en atomkrig, gælder det om at skrotte de atomvåben, der findes, og sørge for, at der ikke bliver fremstillet nye. Det var – og er – pointen bag den ikke-spredningsaftale, der blev indgået i Læs mere..

Når atomvåben står på ønskelisten

Interview med Ali Alfoneh, Forsvarsakademiet og Anders Wivel, Københavns Universitet ”Udviklingen af atomar magt vil forsyne nationerne med nye redskaber til ødelæggelse. Den atombombe, vi råder over, repræsenterer blot det første skridt i denne Læs mere..

USA må give Iran sikkerhedsgarantier

Interview med Hans Blix, tidl. ledende våbeninspektør for FN i Irak ved Nathan Gardels Den seneste aftale om atomvåben, indgået mellem USA og Indien er af mange blevet kritiseret for at belønne Indien for at udvikle atomvåben. Man frygter, at Læs mere..

Iran bliver indbragt for FN's Sikkerhedsråd

De fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd er blevet enig om at indbringe Iran for rådet, fordi de mener, Iran forsøger at fremstille atomvåben. De fem - USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig - plus Tyskland siger, at FN's Læs mere..

Stigende bekymring om Irans atomforskning

Interview med Ali Alfoneh, forskningsmedarbejder ved COMER, et fælles projekt mellem Københavns Universitet og Forsvarsakademiet om sikkerhedspolitik og samfundsudvikling i Mellemøsten. Efter en frivillig pause på to år begyndte Iran i sidste uge Læs mere..

Rotblat's brev til NPT-konferencen Maj 2005 i New York

Remember Your Humanity A Message from Professor Sir Joseph Rotblat Nobel Peace Laureate, with Pugwash, 1995. An Appeal to Delegates to the Seventh Review Conference of the Nuclear Non-Proliferation Treaty United Nations Headquarters 2-27 May Læs mere..

USA er den største synder

Ikke-spredningstraktaten: Mens de hævder at beskytte verden fra spredningstrusler i Iran, Irak, Libyen og Nordkorea, har amerikanske ledere ikke blot overtrådt tidligere traktaters begrænsninger, men også forsvaret planer om at teste og udvikle nye Læs mere..

ElBaradei advarer om atomart ragnarok

Hvis verden ikke tager skridt til at begrænse adgangen til teknologi til atomvåben, er der risiko for, at vi bevæger os mod et atomart ragnarok. Sådan lyder advarslen fra lederen af Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, Mohamed ElBaradei, i Læs mere..

Nukleart nedfald over Korea-halvøen

Kommentar ved Hans Hækkerup Den 10. februar erklærede Nordkorea, at det havde udviklet sit eget atomvåben, og at det fremover ville boykotte sekspartsforhandlingerne med USA, Japan, Sydkorea, Kina og Rusland. Det var unægtelig en overraskelse Læs mere..

Rusland udvikler nyt atomvåben

Rusland er i gang med at udvikle nye typer atomvåben, som i de kommende år vil blive opstillet, siger præsident Vladimir Putin. - Vi har ikke kun testet de seneste atomvåben. Det er systemer, som hidtil ikke har eksisteret, heller ikke i Læs mere..

Iran lover at afholde sig fra fremstiling af atomvåben - igen!

Mens amerikanske soldater bombede sig en vej gennem Fallujah i Irak, viste EU’s tre stormagter i weekenden, at gammeldags diplomati med forhandlinger og brevveksling endnu ikke er gået helt af mode. Det iranske præstestyre overrakte søndag Læs mere..

Indien og Pakistan: Atomtruslen dæmpet

Indien og Pakistan enedes søndag 20.6.04 om at bevare deres forbud mod nye atomprøvesprængninger, ligesom de også blev enige om at oprette en direkte telefonlinje mellem ledende regeringsembedsmænd i deres udenrigsministerier for at reducere Læs mere..

Iran fortsætter sit atomvåbenprogram

Tre institutioner i Iran fortsætter med at producere komponenter, som kan anvendes til at berige uran, selv om regeringen i Teheran har lovet at suspendere sin atomvåbenaktiviteter. Det meddeler FN's Internationale Atomenergi Agentur, IAEA. Læs mere..

Forhandlinger om atomvåben i Israel

Chefen for FN's atomenergiagentur, Mohamed el-Baradei, ventes til forhandlinger i Israel i juli. Atomenergiagenturet arbejder for atomnedrustning og for et atomfrit Mellemøsten, og El Baradei ventes at tage disse emner op, selv om Israel ikke Læs mere..

Den israelske atomtekniker Mordechai Vanunu er løsladt

En af verdens kendteste såkaldte whistleblowers, altså en mand som røber regeringshemmeligheder, er blevet løsladt efter 18 år i israelsk fængsel. Curriculum Vitae for Mordechai Vanunu 1954 Mordechai Vanunu blev født i Læs mere..

Ingen lande bør have atomvåben

Af Mohamed Elbaradei., Generaldirektør for FN’s Internationale Atomenergi Agentur. Atomspredning er i fremgang. Der var en gang, hvor det var stort umuligt at få fat i det nødvendige udstyr og materiale – endsige den nødvendige uddannelse. I Læs mere..

Pakistans atomvåben er i sikre hænder

Af Nathan Gardels. Interview med Pakistans præsident, Pervez Musharraf. En af omverdenens største bekymringer omkring Pakistan er omfanget af faren for, at fundamentalistiske islamiske grupper kommer i besiddelse af landets atomvåben. Men Læs mere..

Amatøragtig tilgang til Nordkorea

Af Charles L. Pritchard (Korea-ekspert. Indtil august 2003 særlig amerikansk regeringsrepræsentant i forbindelse med USA’s forhandlinger med Nordkorea). ”USA har ikke tiden på sin side” sagde Nordkoreas viceudenrigsminister Kim Gye Gwan til Læs mere..

Libyen og Iran tilslutter sig NPT

I næste uge rejser chefen for FN’s atomenergiagentur, IAEA, til Libyen for at påbegynde inspektioner af det nordafrikanske lands atomkraftværker. Rejsen er kommet i stand efter at Libyens leder, oberst Gadaffi, overraskende for få dage siden Læs mere..

Rusland vil modernisere sine atommissiler.

Rusland har genoptaget moderniseringen af sine kernevåbenbærende missilsystemer. Ifølge forsvarsminister Sergei B. Ivanov har de russiske missilstyrker netop færdiggjort opstillingen af seks Topol-M missiler, og flere vil følge i det nye år. Læs mere..

Svær rolle for FN i spørgsmålet om atomvåben

Af Michael A. Levi, forsker ved Brookings Instituttet Bestyrelsen for det Internationale Atomenergi Agentur mødtes for nylig i Wien for at drøfte Irans formodede atomprogram. Mens USA ønsker at slæbe Iran for FN’s Sikkerhedsråd for overtrædelse Læs mere..

Frankrig vil tillade præventive atomangreb

Frankrigs stolthed og ultimative våben, atomslagstyrken – La force de frappe - skal i fremtiden kunne bruges til præventive angreb på ”slyngelstater” og ikke udelukkende som en altødelæggende gengældelse i tilfælde af et angreb på Læs mere..

USA nøler i forholdet til Nordkorea

Af James Laney (USA’s ambassadør i Sydkorea 1993-97) og Jason T. Shaplen (tidl. Rådgiver for Korean Peninsula Energy Development Organization). George W. Bushs regering gjorde ret i at deltage i drøftelser i Beijing i sidste uge om den Læs mere..

USA bør forhandle direkte med Nordkorea

Af Nathan Gardels Interview med tidl. amerikansk forsvarsminister William Perry (1994-97). På det seneste har der været megen debat om, hvorvidt Saddams våbenprogram udgjorde en ”overhængende fare” for USA’s og hele verdens sikkerhed. Men De Læs mere..

Præsident Bush og atomvåbnene

Kernevåben vil blive spredt under Bush. Globalt set: Vi kommer til at leve i en meget farligere verden, hvis USA vælger at tilsidesætte traktaten om ikke-spredning at atomvåben, skriver landets tidligere forsvarsminister Robert McNamara og Læs mere..

Atomvåbentruslen er reel nok

Af Joseph Rotblat. Uddannet atomfysiker, var med i Manhattan-projektet (udvikling af verdens første atombombe), men forlod våbenlaboratorier kort efter 2. verdenskrig for at hellige sig kampen mod atomvåbnene. Modtog Nobels Fredspris i 1995 for sit Læs mere..

En fredsaftale med Nordkorea.

Af Jimmy Carter, Nobelprisvinder i 2002. I juni 1994 havde nordkoreanerne udvist inspektørerne fra Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, og der var udsigter til, at de ville lave plutonium af brugt brændsel fra en grafitmoderet Læs mere..

I skyggen af atombomben

I skyggen af atombomben Selv en mindre, konventionel krig mellem Indien og Pakistan kan udløse et massivt atomangreb, advarer den indiske fysiker og fredsaktivist M. V. Ramana Nogle siger, at konflikten mellem Indien og Pakistan er verdens Læs mere..

Atomsprænghoveder må ikke lægges på lager

Globalt set: Oplagring af atomare sprænghoveder i stedet for tilintetgørelse af dem vil anspore til spredning af atomvåben, siger Sovjetunionens sidste præsident, Mikhail Gorbatjov - der nu er præsident for den globale miljøorganisation Det Læs mere..

USA's nye Atomdoktrin

Journalist Jørgen Dragsdahl, med speciale i sikkerhedspolitik, har på Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI) udgivet en gennemgang af USA nye atomdoktrin, kaldet Nuclear Posture Review. JD kalder sin gennemgang "USA - en atomslyngel?". Rapporten er Læs mere..

De samlede arsenaler af atomvåben 1945-2002

Nedenstående tabel, som er taget fra Bulletin of the Atomic Scientists, Nov./Dec. 2002 oplyser antallet af atomvåben, år for år, siden de to første atombomber blev bragt til sprængning over Hiroshima og Nagasaki i aug. Læs mere..