Nordkorea lover at skrotte atomanlæg

Nordkorea vil skrotte hele sit vigtigste atomanlæg. Til gengæld vil USA, Kina og andre lande levere olie og økonomisk hjælp til det lukkede land.

Det er hovedpunkterne i den aftale, som forhandlere fra seks lande er blevet enige om.

Ifølge aftalen skal Nordkorea være færdig med at rive atomanlægget ned i slutningen af oktober. Når landet har dokumenteret det, vil der blive pumpet i alt en million ton brændstof ind i Nordkorea.

Detaljeret aftale
De seks lande – Nord- og Sydkorea, Japan, Rusland, USA og Kina – er endvidere blevet enige om, at eksperter skal til Nordkorea for at kontrollere atomanlæggene, læse dokumentation for landets atomforskning og interviewe eksperter for at få et indtryk af, hvor langt Nordkorea er med viden om atomvåben.

– Aftalen er meget kompleks, men den giver ikke bare inspektørerne ret til at besøge atomanlæggene – den beskriver også i detaljer, hvad de kan få lov til at kontrollere der, siger USA’s chefudsending, Christopher Hill.

Fra DR’s hjemmeside, udlandsnyheder, 12.07.08.

RELATED POST

Atomvåben: Katastrofale humanitære konsekvenser

Impleo FlipPage : 3911964 (impleoweb.no)

Forbud mod Atomvåben

Open Letter in Support of the2017 Treaty on the Prohibition of Nuclear WeaponsUnder embargo until 21 September 2020, 00:00 UTCThis…

50 år efter atomaftale tikker dommedagsuret stadig

For 50 år siden var Den Kolde Krig tæt på kogepunktet, og man havde i de foregående år flere gange…

Holger K. Nielsen: Verden er blevet mere usikker

Verden er blevet mere usikker med årene, blandt andet fordi irrationelle aktører såsom Nordkorea er bevæbnet med atomvåben. Det skaber…