Grønlands hjemmestyre godkender opgradering af Thule-radaren

Grønlands Landsstyre har godkendt den aftale, som er indgået med Danmark og USA om opgradering af Thule-basen.

Aftalen giver USA mulighed for at opgradere radarstationen, så den kan indgå i det kontroversielle amerikanske missilforsvar.

Til gengæld får Grønland en række indrømmelser, men ingen kontant betaling, sådan som landsstyret havde krævet.

Kan retforfølge amerikanske soldater
Aftalen betyder blandt andet, at Grønland kan retsforfølge amerikanske soldater, hvis de overtræder den grønlandske kriminallov.

I den gamle aftale fra 1951 lå retten til at retsforfølge hos amerikanerne selv. Desuden får Grønlands Hjemmestyre en repræsentant på basen.

Aftalen om det økonomisk-tekniske samarbejde betyder, at Grønland får en række fordele ved at huse Thule-basen. For eksempel inden for forskning, teknologi, uddannelse og handel.

I miljøaftalen forpligter USA sig til at følge de højeste miljøstandarder, uanset om de er grønlandske, danske eller amerikanske.

Aftale anerkender Grønlands status
Landsstyremedlem Josef Motzfeldt siger, at aftalen anerkender Grønlands status.

– Vort lands forhold til USA har udelukkende drejet sig om de spørgsmål, der opstod som følge af den påtvungne rolle som vært for den amerikanske base. Målet har derfor været, at der skabes et nyt og værdigt grundlag for USA’s tilstedeværelse. Dette mål er opnået, siger han.

Udenrigsminister Per Stig Møller er tilfreds med aftalen, og han siger, at det nu er op til de politiske baglande at godkende aftalen.

Fra DR’s hjemmeside 20.05.04

RELATED POST

Europa siger ja tak til hullet missilskjold

De europæiske NATO-lande vil i dag (20. nov. 2010) på et topmøde i Lissabon sige ja tak til at komme…

USA ønsker at samarbejde med Rusland om Missilskjoldet

USA vil overveje udviklingen af det omstridte missilskjold i Europa, hvis Rusland går ind på at hjælpe med at forhindre,…

Canada siger nej til Missilskjoldet

Den canadiske regering har efter længere tids intern debat sagt nej til at deltage i USA’s ambitiøse, men teknisk problematiske…

Mislykket test af raketskjoldet

I 2002 bebudede den amerikanske præsident, George W. Bush, at raketskjoldet kunne tages i brug inden udgangen af i år.…