ElBaradei advarer om atomart ragnarok

Hvis verden ikke tager skridt til at begrænse adgangen til teknologi til atomvåben, er der risiko for, at vi bevæger os mod et atomart ragnarok.

Sådan lyder advarslen fra lederen af Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, Mohamed ElBaradei, i forbindelse med den igangværende konference om ikke-spredningstraktaten NPT i New York.

ElBaradei har foreslået et fem år langt foreløbigt forbud mod produktion af beriget uran og produktion af plutonium. Men mange lande har vægret sig ved ideen.

IAEA-chefen sagde til journalister, at der vil blive mange ”reelle atommagter”, der hurtigt kan få produceret atomvåben, hvis stadig flere lande får mulighed for at producere beriget uran og plutonium.

”Det betyder, at vi om 10 til 20 år vil have mange lande, der ikke officielt er atommagter, men reelt vil være atommagter. Det er en god opskrift på selvødelæggelse”, sagde ElBaradei.

Ironisk nok er USA og Iran enige om at modsætte sig ElBaradeis forslag om et foreløbigt forbud mod produktion af beriget uran. USA beskylder Iran for hemmeligt at være i færd med at udvikle atomvåben under dække af et civilt atomenergiprogram. Iran siger, at programmet udelukkende har fredelige formål.

Men også lande som Frankrig, Australien, Canada, Brasilien, Japan og Holland er modstandere af forslaget, som de mener vil begrænse deres fremtidige muligheder for energiforsyning.

Trods den begyndende modstand mod hans forslag mener ElBaradei dog, at der er begyndt at komme opbakning til forslaget.

”Jeg kan se et gradvist skift, hvor tendensen går mere i retning af at se positivt på et foreløbigt forbud”, siger ElBaradei.

Ritzau/Reuters. Trykt i Kristeligt Dagblad 13.05.05.

RELATED POST

Atomvåben: Katastrofale humanitære konsekvenser

Impleo FlipPage : 3911964 (impleoweb.no)

Forbud mod Atomvåben

Open Letter in Support of the2017 Treaty on the Prohibition of Nuclear WeaponsUnder embargo until 21 September 2020, 00:00 UTCThis…

50 år efter atomaftale tikker dommedagsuret stadig

For 50 år siden var Den Kolde Krig tæt på kogepunktet, og man havde i de foregående år flere gange…

Holger K. Nielsen: Verden er blevet mere usikker

Verden er blevet mere usikker med årene, blandt andet fordi irrationelle aktører såsom Nordkorea er bevæbnet med atomvåben. Det skaber…