Den israelske atomtekniker Mordechai Vanunu er løsladt

En af verdens kendteste såkaldte whistleblowers, altså en mand som røber regeringshemmeligheder, er blevet løsladt efter 18 år i israelsk fængsel.

Curriculum Vitae for Mordechai Vanunu

1954
Mordechai Vanunu blev født i Marokko

1963
Flyttede til Israel med sin familie

1971
Militærtjeneste fra 1971 til 1974 med udmærkelse

1976
Blev ansat som tekniker ved det israelske Dimona atomkraftværk og gennemførte der en særlig teknikeruddannelse

1979
Begyndte at studere filosofi og geografi ved Ben Gurion Universitetet, Be’er-Sheva

1980-1984
Under sin universitetsuddannelse blev Vanunu gradvis mere og mere politisk aktiv. Og arbejdede bla. for ligeret for palæstinensere i Israel og for at inddrage palæstinensere i forhandlinger om oprettelsen af en uafhængig palæstinensisk stat.

1982
Han blev mere og mere disillusioneret i hans forhold til den israelske stat og agiterede imod den israelske invasion af Libanon

1985
I forbindelse med en massefyringsrunde i november 1985 blev han fyret fra Dimona atomkraftværket. Hans fyring blev begrundet i værkets dårlige økonomiske situation

1986
Efter fyringen lod han sig interviewe af den britiske avis Sunday Times om Dimona værket og han afslørede bla. at Israel var i stand til at fremstille og fremstiller atomvåben mv. Umiddelbart efter artiklen blev offentliggjort forsvandt han

1987
Narret fra London til Rom af det israelske efterretningsvæsen, som kidnappede ham i Rom og sendte ham til Israel, hvor en anklage for bla. landsforræderi ventede ham

1988
Dommen blev afsagt i marts og lød på 19 års fængsel

Anklager Israel for brutalitet
Vanunu blev løsladt omkring klokken 11 lokalt tid, og anklagede ved sin løsladelse de israelske myndigheder for at have udsat ham for brutal og barbarisk behandling under det lange fængselsophold.

Vanunu er blevet pålagt en række betingelser forud for løsladelsen, blandt andet at han ikke må tale med medierne eller give interviews. Han nåede dog at tale til det massive pressefremmøde ved fængslet:

– Til dem der siger jeg er en forrædder, siger jeg, at jeg er stolt af hvad jeg har gjort, stolt og glad, sagde den nu 50-årige Vanunu.

Vanunu talte udelukkende på engelsk, skriver det israelske dagblad Ha´aretz, og han nægtede at svare på spørgsmål, der blev stillet på hebræisk. Vanunu konvereterede til kristendommen før sin fængsling, og mener, at han er blevet udsat for ekstra hård behandling i fængslet af den grund.

Kræver international inspektion
Vanunu erklærede at hans vigtigste budskab nu er, at Israel bør lukke Dimoma-atomanlægget og åbne det for international inspektion.

– Israel behøver ikke kernevåben, slet ikke nu, hvor hele Mellemøsten er fri for kernevåben, sagde han.

Israel menes at have flere hundrede kernesprængladninger, men har ikke underskrevet den international ikke-spredningsatale, og tillader ikke international inspektion af sine atom-faciliteter.

Ifølge Vanunu er det fængsel han har afsonet i, kontrolleret af efterretningstjenesten Mossad og sikkerhedstjenesten Shin Bet, og ifølge Vanunu gjorde de hvad de kunne for at knække ham mentalt under det lange fængselsophold.

Arbejdede på Dinoma-anlægget
Mordechai Vanunu fortalte i 1986 Sunday Times om Israels atomprogram og dets formentlig over 100 atombomber. Han havde i flere år været ansat på det dybt hemmelige anlæg i Negev-ørkenen.

Efter at være blevet afskediget i en massefyringsrunde, slog han sig ned i London, hvor han endte med at give The Sunday Times dokumentation om det israelske kernevåben-program.

En kvindelig israelsk agent narrede ham til Rom, hvor andre israelske agenter bedøvede ham og bortførte ham til Israel. Han blev idømt 18 års fængsel ved en hemmelig retssag, og afsonede de første 11 år i en isolationscelle på 2 gange 3 meter.

Mundkurv
Vanunu må hverken rejse til udlandet eller tale med udlændinge. Han skal have myndighedernes tilladelse, hvis han agter at bevæge sig længere væk fra sin opholdsadresse, og han må ikke nærme sig Israels grænser eller havne.

Det israelske forsvarsministerium siger i en erklæring, at Vanunu fortsat er en sikkerhedsrisiko. En talsmand for ministeriet siger, at man har konfiskeret dagbogsoptegnelser, hvor Vanunu detaljeret gør rede for forhold på Dimona-anlægget, Derfor anser man det for givet, at han vil forsøge at offentliggøre flere hemmeligheder om atom-anlægget.

Mydighederne begrunder restriktionerne mod Vanunu med den sikkerhedsrisiko, forsvarsministeriet hævder han udgører.

Generaldirektøren for Israels atomenergikommission diskuterede tirsdag Vanunus løsladelse med den amerikanske viceudenrigsminister for våbenkontrol, John Bolton. USA vil ifølge dagbladet Ha´aretz også deltage i overvågningen af Vanunus gøren og laden, ud fra den antagelse, at han vil forsøge at skabe problemer for Isarel.

Hyldest og trusler
Vanunu blev hyldet af flere hundrede tilhængere, der var mødt op ved fængslet ved løsladelsen. Men han blev også truet og fordømt af lige så mange rasende israelere, der var mødt op for at protestere mod løsladelsen og mod personen Mordechai Vanunu.

Selv om nogle af hans modstandere åbent har truet Vanunu på livet, og hans familie er urolig for hans sikkerhed, vil myndighederne ikke tage skridt til at beskytte ham.

– Han er omgivet af mindst 100 radikale, der tilbeder ham, så jeg er sikker på at de vil tage vare på hans sikkerhed, siger justitsminister Yosef Lapid.

Fra DR’s hjemmeside 21.04.04.

RELATED POST

Atomvåben: Katastrofale humanitære konsekvenser

Impleo FlipPage : 3911964 (impleoweb.no)

Forbud mod Atomvåben

Open Letter in Support of the2017 Treaty on the Prohibition of Nuclear WeaponsUnder embargo until 21 September 2020, 00:00 UTCThis…

50 år efter atomaftale tikker dommedagsuret stadig

For 50 år siden var Den Kolde Krig tæt på kogepunktet, og man havde i de foregående år flere gange…

Holger K. Nielsen: Verden er blevet mere usikker

Verden er blevet mere usikker med årene, blandt andet fordi irrationelle aktører såsom Nordkorea er bevæbnet med atomvåben. Det skaber…