Brev til Udenrigsministeren om Missilskjoldet

25. november 2002.

Udenrigsminister
Per Stig Møller
Udenrigsministriet
Asiatisk Plads 2
København K

Vedr. Missilskjoldet og Danmark/Grønland.

Danske Læger Mod Kernevåben har med stor interesse fulgt regeringens udmelding om, at der nu skal foretages en undersøgelse indenfor NATO om, hvorvidt også Europa kan blive dækket af Missilskjoldet.

Vi i DLMK, tilsluttet Den Internationale Lægeforening til Forebyggelse af Kernevåbenkrig (IPPNW), går imod Missilskjoldet (Missile Defence, MD) af flg. grunde:

1) MD vil med stor sandsynlighed betyde militarisering af rummet, et princip, som hidtil er blevet respekteret af stormagterne.

2) MD kan forventes at stimulere udbygning af specielt det kinesiske atomvåbenarsenal m.h.p. at kunne overtrumfe forsvarssystemet.

3) MD yder ingen beskyttelse imod terrorister, der som bekendt ikke benytter sig af interkontinentale raketter.

Desuden forekommer det usandsynligt, at selv en irrationel og uforudsigelig diktator ikke vil tænke på, at en atomvåbenbestykket raket affyret mod USA eller Europa øjeblikkeligt vil udløse et gengældelsesangreb med atomvåben mod den pågældende stat.

Såfremt Thule-radaren bliver inddraget i Missilskjoldet kan man forvente, at en evt. aggressor i en fremtidig konflikt vil forsøge at eliminere Thule-radaren som noget af det første i en angrebsbølge.

Vi har med tilfredshed noteret os, at Grønlands Hjemmestyre er inddraget i overvejelserne omkring Missilskjoldet og Thuleradaren.

Med venlig hilsen

Povl Revsbech
formand

RELATED POST

Europa siger ja tak til hullet missilskjold

De europæiske NATO-lande vil i dag (20. nov. 2010) på et topmøde i Lissabon sige ja tak til at komme…

USA ønsker at samarbejde med Rusland om Missilskjoldet

USA vil overveje udviklingen af det omstridte missilskjold i Europa, hvis Rusland går ind på at hjælpe med at forhindre,…

Canada siger nej til Missilskjoldet

Den canadiske regering har efter længere tids intern debat sagt nej til at deltage i USA’s ambitiøse, men teknisk problematiske…

Mislykket test af raketskjoldet

I 2002 bebudede den amerikanske præsident, George W. Bush, at raketskjoldet kunne tages i brug inden udgangen af i år.…