Avis: USA var tæt på ufattelig atombombe-ulykke i 1961

En hydrogenbombe, som var meget kraftigere end Hiroshima-bomben, eksploderede næsten i USA, skriver Guardian.

USA var nær en grufuld katastrofe i 1961, da en atombombe fra det amerikanske luftvåben var tæt på at detonere i delstaten North Carolina.

Det skriver avisen The Guardian på baggrund af en hidtil hemmeligstemplet rapport om hændelsen, der fandt sted i nærheden af byen Goldsboro i januar 1961.

Her kom et bombefly af typen B-52 i problemer på en rutineflyvning. Flyet endte med at styrte ned, men forinden var to hydrogenbomber fra lasten faldet mod jorden.
Nedfald havde truet borgere helt i New York

Ifølge The Guardian opførte en af bomberne sig derefter nøjagtigt, som den ville gøre i en krigssituation. Det vil sige, at faldskærmen åbnede sig, og den udløsende mekanisme blev aktiveret.

Samtidig fungerede tre ud af fire sikkerhedsafbrydere ikke ordentligt. Men det gjorde den fjerde heldigvis, og det forhindrede hydrogenbomben i at eksplodere og katastrofen i at indtræffe, skriver avisen.

Det radioaktive nedfald fra bomben ville have truet millioner af menneskeliv i storbyerne Washington, Baltimore, Philadelphia – og endda så lang væk som New York.
Bomberne er kraftigere end atombomben

Hydrogenbombens sprængkraft vurderes at være 260 gange kraftigere end den atombombe, som lagde den japanske by Hiroshima øde i august 1945.

Det er allerede kendt, at B-52-bombeflyet styrtede ned i 1961, men USAs regering har gentagne gange afvist, at atomarsenalet skulle have bragt amerikanske liv i fare.

Det er ingeniøren Parker Jones fra Sandia National Laboratories, som skrev den indtil nu fortrolige rapport om ulykken ved Goldsboro. Han skrev den otte år efter hændelsen.

/ritzau/

Hentet fra DR’s hjemmeside 21.09.13

RELATED POST

Atomvåben: Katastrofale humanitære konsekvenser

Impleo FlipPage : 3911964 (impleoweb.no)

Forbud mod Atomvåben

Open Letter in Support of the2017 Treaty on the Prohibition of Nuclear WeaponsUnder embargo until 21 September 2020, 00:00 UTCThis…

50 år efter atomaftale tikker dommedagsuret stadig

For 50 år siden var Den Kolde Krig tæt på kogepunktet, og man havde i de foregående år flere gange…

Holger K. Nielsen: Verden er blevet mere usikker

Verden er blevet mere usikker med årene, blandt andet fordi irrationelle aktører såsom Nordkorea er bevæbnet med atomvåben. Det skaber…