Aftale om begrænset forbud mod klyngebomber inden for rækkevidde

Kritik af Danmarks holdning til klyngebomber
23. feb. 2008 13.44 Udland

Danmark har tilsluttet sig en erklæring, der er et vigtigt skridt frem mod et internationalt forbud mod klyngebomber.

Erklæringen blev vedtaget i går i Wellington i New Zealand, hvor 122 regeringer og humanitære organisationer i en uge har forhandlet udkastet til et internationalt forbud.

Møde om traktat i maj
En vigtig del af erklæringen er, at der nu er indkaldt en international konference i den irske hovedstrad Dublin, den 19. maj, hvor der skal vedtages “et juridisk bindende instrument, der forbyder klyngebomber, der påfører civile uacceptable skader”, som det hedder i erklæringen.

Men Wellington-erklæringen imødekommer ikke forventningen om et totalforbund mod klyngebomber. Erklæringen, og dermed oplægget til Dublin-konferencen, taler omhyggeligt om “klyngebomber, der påfører civile uacceptable skader”.

Dermed skabes der plads til klyngebomber, der angivelig ikke påfører civile “uacceptable skader”.

“Danmark i forkert selskab”
Danmark, der i Wellington fra repræsenteret af ambassadør for våbenkontrol og nedrustning Bent Wigotski, har ikke støtte et totalt forbud, og det undrer man sig over i blandt andet Folkekirkens Nødhjælp.

– Jeg mener at der er ærgerligt at man ikke spiller sammen med lande som for eksempel Norge og Belgien, somjo også er medlemmer af NATO. De siger, at de sagtens kan skrive under på et effektivt og totalt forbud mod klyngebomber., siger Stine Leth Nielsen fra Folkekirkens Nødhjælp.

– I den sammenhæng forstår vi ikke, at Danmark hellere vil være i selskab med de store våbenproducenter og brugerlande, som for eksempel Frankrig, Tyskland og Storbritannien, siger hun.

Rapport mangler
For ni måneder siden bad Folketinget om en rapport om klyngebomber. En rapport, der skal udarbejdes af forsvarsministeriet og udenrigsministeriet. Men rapporten er ikke afleveret, og det spiller ind på den danske holdning til et total-forbud, pointerer Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo.

– Det trækker kraftigt i den retning, men vi kan ikke over natten træffe den beslutning, når vi ikke har fået den rapport, som vi bad om for et halvt år siden, siger Karsten Nonbo.

Til gengæld er det muligt, at Danmark vil tilslutte sig et totalforbud til maj, hvis rapporten er overbevisende, siger Karsten Nonbo til Radioavisen.

Bomber bliver liggende
Klyngebomber er containere, der kastes fra fly og spreder et stort antal mindre bomber over et større område. En del af de små bomber eksploderer ikke, men fungerer derefter som landminer, der i mange år efter en konflikt udgør en alviorlig risiko for civilbefolkningen i området.

Ifølge producenterne er der ikke fare for at bomberne eksploderer efter nedslaget, men norske undersøgelser vist at de mest anvendte klyngebomber har en fejlprocent, der er 10 gange højere end producenten oplyser.

Blandt de lande, der ikke deltog i Wellington-kopnferencen finder man blandt andre USA, Rusland, Kina og Israel.

Skrevet af: Dines Boertmann DR-nyheder, 23.02.08

RELATED POST

Færre ofre for landminer

Ny årsrapport fra ICBL (Den Internationale Kampagne for et Forbud mod Landminer). Den globale kamp mod landminer gør fremskridt. Brugen…

34 millioner miner destrueret

Over 34 millioner antipersonelminer, som blev opbevaret på lagre i 61 lande, er blevet destrueret i løbet af de 5…

Begrænsninger i aftale om klyngebomber

Begrænsninger i klyngebombe-forbud 29. maj 2008 13.12 Udland Opdat.: 29. maj 2008 14.07 Dublin-konferencen om klyngebomber vedtog i aftes udkastet…